niedziela, 28 lutego 2016

Surówka z kiszonej kapusty

Szybka, smaczna i zdrowa surówka z kapusty kiszonej.









Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku
Kapustę dobrze odcisnąć, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać wodą i jeszcze dobrze odcisnąć. Pokroić, żeby nie była zbyt długa. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać tyle oliwy, aby ładnie się wymieszało. Przyprawić solą, pieprzem i do smaku cukrem.









Smacznego!

sobota, 27 lutego 2016

Sałatka z selerem naciowym

Sałatkę polecam nawet tym, którzy nie przepadają za selerem naciowym, ponieważ w sałatce smakuje naprawdę dobrze. Wiem, że nie wszyscy jedli selera naciowego i próbując go samego mogliby się zrazić, dlatego też polecam spróbować go w takiej wersji.










Składniki:

  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ananas z puszki (4-5 plastrów)
  • 15-20 dag sera żółtego
  • 15-20 dag wędliny np. szynka konserwowa
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Kukurydzę dobrze odcedzić z zalewy. Ser żółty, wędlinę i ananasa pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić w dość cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić solą i pieprzem.











Smacznego!

czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto Snickers (oryginalna wersja)

 Przepis na to pyszne ciasto znalazłam już dawno temu na jakimś blogu, wydrukowałam sobie z zamiarem wypróbowania, ale zawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów,  przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows i  z masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie były orzeszki solone, ale ja nie miałam, więc użyłam niesolonych. Gratulacje dla właścicielki pomysłu na to ciasto, brawo.














Składniki: (blacha 25x35)

Na cisto:

  • 700 g mąki
  • 130 g masła lub dobrej margaryny
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie jedną porcję ciasta wylepiać blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temp. 170 stopni
Celcjusza. Pozostałe dwa placki upiec w ten sam sposób.

Uwaga:Ciasto miodowe można upiec kilka dni wcześniej i owinąć folią, ponieważ należy do ciast mięknących i nie trzeba będzie tak obficie nasączać.


Na poncz:
  • 3 łyżki wódki
  • 250 ml wody
Wodę z wódką wymieszać.


Na warstwę czekolady:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu.

Pierwszy blat nasączyć ponczem, a następnie rozprowadzić na nim czekoladę i włożyć do lodówki, aż czekolada zastygnie (około 15 minut).


Masa I:
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 80 g masła orzechowego
  • 90 g białych pianek marshmallows
  • 200 g prażonych orzeszków ziemnych

Masło rozpuścić w większym rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać cukier puder i mleko zagęszczone. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i pianki, rozmieszać na jednolitą masę. Dodać orzechy i wymieszać. Od razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć.


Masa II:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 150 g masła
  • 400 g prażonych orzeszków ziemnych

Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć.


Karmelizowane orzeszki:
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g prażonych orzeszków ziemnych

Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Najpierw cukier przybierze formę płynną, następnie zmieni się w dość twarde grudki. Podgrzewać nadal mieszając od czasu do czasu. Kiedy grudki się roztopią tworząc bursztynowy syrop wsypać orzeszki. Mieszać do momentu, aż karmel równomiernie je oblepi. Całość przelać na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki.
Uwaga! Nie dotykać gorącego karmelu bo można się łatwo poparzyć.


Polewa:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Oblać wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypać ciasto kawałkami karmelizowanych orzeszków, lekko docisnąć.

Przechowywać w lodówce.






















Smacznego!

środa, 17 lutego 2016

Surówka z sałaty rzymskiej

Prosta, szybka i smaczna surówka, która pasuje do obiadu, a także kebaba lub hod-doga.











Składniki:

  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Sałatę pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.












Smacznego!

niedziela, 14 lutego 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to znana potrawa jednogarnkowa, która jest sycąca i smaczna.  Można ją robić z boczkiem, kiełbasą lub mieszać kiełbasę z boczkiem. Dodawać czosnek, kolendrę, tymianek kto jak lubi. Ja teraz robiłam taką podstawową wersje tylko z kiełbasą , ale smaczną i delikatnie pikantną bo taką właśnie lubię. Fasolkę można porcjować i zamrozić, a potem wykorzystać na szybką kolację.








Składniki:

  • 50 dag fasoli jaś
  • 50 dag ulubionej cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • około 1 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • papryka słodka lub ostra (według uznania)
  • 1-2 łyżki oleju
Fasolę opłukać, a następnie zalać zimną wodą, około 5 cm nad poziom fasoli i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę razem z wodą przelać do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 2-3 godzin, w razie potrzeby dolać wodę. Gdy fasolka będzie miękka posolić i dodać pieprz, paprykę i majeranek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć, dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać kiełbasę z cebulą do fasolki i gotować około 15-20 minut, w razie potrzeby dolać gorącej wody. Następnie wyjąć listki laurowe, dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze.








Smacznego!

piątek, 12 lutego 2016

Drobiowa zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie.









Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka bulionowa grzybowa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra papryka
  • kminek mielony
  • pieprz
  • przyprawa w płynie do zup np. maggi
  • majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka dodać cebulę, pieczarki i paprykę, chwilę razem smażyć. Mięso z cebulą, pieczarkami i papryką przełożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminkiem, maggi i gotować do miękkości ziemniaków. Przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.














Smacznego!

czwartek, 11 lutego 2016

Ciasto "Anielski puch" (na białkach)


Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach.









Składniki: (mała keksówka)

  • 5 białek
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • trochę otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać 1/3 cukru i dalej miksować, dodać sok i skórkę z cytryny. Potem dodać 1/3 cukru i miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka.








Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...