Strony

czwartek, 23 marca 2017

Majonez domowy w 2 minuty na oleju rzepakowym

Domowy majonez bez zbędnych chemicznych składników szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zaletą domowego majonezu jest również to, że możemy przygotować go według własnego smaku. Przygotowałam podstawową wersję, którą można użyć do wielu potraw. Majonez jest gęsty i kremowy. Mój ma kolor lekko żółty, ale może wyjść znacznie jaśniejszy.







Składniki: (około 1/2 słoika dużego)

  • 2 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz biały lub czarny

Jajka sparzyć wrzątkiem. Przygotować słoik szerokości takiej, żeby zmieściła się końcówka blendera i najlepiej, aby dno słoika było też takiej szerokości jak końcówka blendera. Do słoika wbić jajka, dodać musztardę, sól, pieprz, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendować z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Zakręcić słoik i majonez gotowy. Można przechowywać około 14 dni w lodówce.






W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest to dobry tłuszcz do smażenia, pieczenia i sałatek. Ponadto zawiera dużo kwasów Omega-3, a także jest bogaty w witaminy E i K. Ze względu na to,że nie ma smaku ani zapachu nie wpływa na smak potraw jest idealny do wielu potraw jak np.

  • robienia domowego majonezu
  • do wypieku babek
  • do marynat do mięsa




środa, 22 marca 2017

Chleb z płatkami owsianymi


Kolejny chleb własnego wypieku łatwy w przygotowaniu, który jest długo świeży i na pewno zdrowszy niż ze sklepu.








Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki wody
  • płatki owsiane do posypania chleba


W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże , dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do porządnego wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z siemieniem lnianym, solą i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Przy pomocy miksera z końcówką w kształcie haka wyrabiać ciasto kilka minut (ciasto będzie klejące). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 h. Po wyrośnięciu przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch chleba posmarować zimną wodą i posypać płatkami owsianymi. Ponownie odstawić, aby podrosło. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut.







Życzę smacznego!

wtorek, 21 marca 2017

Ciasto z truskawkami

Uwielbiam ciasta tego rodzaju na biszkopcie i z owocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji.






Składniki: (blacha 25x35)

Biszkopt:

  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do smaku
Masa truskawkowa:
  • 1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe (ja użyłam owoce leśne)


Wykonanie:

Biszkopt: 
Ubić pianę z białek na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 30 minut.

Masa budyniowa:
W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozrobiony budyń i zagotować. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po trochu ostudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.

Masa truskawkowa:
Truskawki lekko podgrzać i rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową. Wstawić do lodówki.












Życzę Smacznego!

poniedziałek, 20 marca 2017

Kotlety z ziemniaków z pieczarkami i serem

Nie lubię wyrzucać ziemniaków, które zostały po obiedzie, więc trzeba je wykorzystać. Tym razem zrobiłam kotlety z ziemniaków z dodatkiem sera i pieczarek, które mi bardzo smakowały. Oczywiście można ugotować specjalnie ziemniaki lub zrobić z mniejszej ilości ziemniaków.









Składniki: (13 sztuk)

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz


Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego olej zeszklić cebulę, a po chwili dodać starte pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Do ziemniaków dodać dwie mąki, jajka, starty żółty ser i podsmażone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa będzie trochę klejąca. Nabierać porcje łyżką, uformować kulkę i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i trochę spłaszczyć, aby wyszły okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z warzywami, surówką lub po prostu np. z ketchupem.















Życzę Smacznego!

czwartek, 16 marca 2017

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa, która jest znana w każdym domu w Polsce. Ja przeważnie wykorzystuję warzywa z rosołu lub innego wywaru warzywnego. Podaję przepis na moją wersję sałatki.









Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki majonezy
  •  musztarda (ilość zależy od rodzaju musztardy)
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, pietruszkę i seler ugotować lub wykorzystać z wywaru warzywnego. Jajka, ugotowane warzywa, ogórki kiszone i pora pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy i dodać do warzyw. Przyprawić solą, pieprzem. Dodać majonez i musztardę, dobrze wymieszać.







Warzywa korzeniowe 2017

wtorek, 14 marca 2017

Zupa a'la tajska

Bardzo lubię mieszankę chińską i postanowiłam zrobić z niej zupę tajską, ale w trakcie gotowania zorientowałam się, że nie mam mleka kokosowego, więc postanowiłam zaprawić zupę zasmażką. Moim zdaniem wyszła smaczna i syta, a kiedyś zrobię wersję zaprawioną mlekiem kokosowym i wtedy będę miała porównanie.









 Składniki:

  •  mieszanka warzyw chińskich (mrożonka Hortex)
  • 300 g pieczarek
  • 300 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • imbir
  • papryka słodka i ostra
  • masło około 2 łyżek
  • około 1 łyżki mąki

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, dodać na patelnię do cebuli i chwilę dusić razem. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wody i gotować. W tym czasie na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, przyprawić. Gotowe mięso dodać do gotującego się wywaru, a po chwili dodać mieszankę warzyw. Gotować razem około 20 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Przygotować zasmażkę: rozgrzać około 1 łyżkę masła, dodać mąkę i podsmażać do momentu uzyskania lekko złotego koloru. Dodać zasmażkę do zupy i zagotować.













Życzę Smacznego! Mój dzień z Hortex

poniedziałek, 13 marca 2017

Murzynek z dżemem

Ciasto jest super wilgotne, miękkie z aromatem piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc poradzą sobie wszyscy z upieczeniem. Najlepszy jest dżem śliwkowy, ale można dodać każdy (ja nieraz nawet mieszam różne smaki).








Składniki: (blacha 21x21)

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 łyżek dżemu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao i dżem, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu przygotowanej mąki, mleka i oleju cały czas miksując. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.





Życzę Smacznego!

poniedziałek, 6 marca 2017

Domowe kajzerki

Kajzerki nie są trudne w wykonaniu, więc czasem warto upiec samemu w domu. Ja czasem pokuszę się na jakieś domowe pieczywo, ponieważ nie ma żadnych ulepszaczy i uwielbiam jeszcze takie ciepłe chrupiące.











Składniki: (10 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g drożdży
  • 270 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 jajko

Przesianą mąkę połączyć z solą i cukrem. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z letnią wodą. Wymieszane drożdże zaraz wlać do przygotowanej mąki. Dodać jajko  i olej, zarobić ciasto. 
Wyrabiać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odklejać się od ręki. Przygotowane ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice i lekko odgazować, krótko zagniatając. Następnie podzielić na mniej więcej równe 10 części. Każdą część uformować w kulę podwijając brzegi pod spód. Bułeczki lekko oprószyć mąką  i ułożyć luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką  i odstawić, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temp. 210-220 stopni Celcujsza. Bułeczki gdy podrosną naciąć dosyć głęboko  w 5 miejscach, w kształcie wiatraczka. Użyłam do tego boku widelca, ale można specjalnym przyrządem. Piec około 15 minut na rumiano. Studzić na kratce. 









Życzę smacznego!