niedziela, 20 grudnia 2015

Zupa grzybowa

Grzybowa to zupa, która podstawowym daniem wigilijnym w moim domu. Wieczerza rozpoczyna się od opłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.






Składniki: 

  • 3 duże garście suszonych grzybów
  • 3 duże marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2-3 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki śmietany


Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 2 litry). Dodać ziele, pieprz i listki laurowe i gotować do miękkości warzyw. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany wywar odcedzić.
Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.




 Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...