-
1 kg mięso wieprzowe bez kości
-
1 cebula
-
1 marchew
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka zielona
-
4-5 ziemniaki
-
papryka słodka
-
sól i pieprz
-
3 listki laurowe
-
3-4 kulki ziela angielskiego
-
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
-
majeranek suszony lub tymianek
-
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
olej rzepakowy do smażenia
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką, pieprzem i solą. Odstawić na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju.
Strony
▼
niedziela, 25 kwietnia 2021
Zupa gulaszowa
Sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z mięsa wieprzowego z małą ilością dodatków, czyli można powiedzieć, że taka łatwiejsza i na pewno tańsza wersja niż z mięsa wołowego. Ja osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulaszowe i strogonowy.
Składniki:
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz