Strony

czwartek, 26 listopada 2015

Piernik na kefirze (bez jajek)

Piernik na kefirze (bez jajek)



Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam.




Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sodki
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki kefiru (około 330 g)
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika

Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30 %
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.





Smacznego!

18 komentarzy:

  1. nigdy jeszcze nie robiłam piernika na kefirze, muszę spróbować, bo inne wypieki na kefirze bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubie ciasta na kefirze i na maslance..

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis prosty w robieniu A jaki pyszny rodzina zajadała się super dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Można jogurt naturalny zamiast kefiru?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprobuje i zobacze czy warto taki upiec

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie,napewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Można jogurt naturalny zamiast kefiru 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam dziś upiekłam wyszedł znakomicie ale polewy nie zdążyłam zrobić bo był zjedzony

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis ,polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Można dodać orzechy i rodzynki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie, że przepis przypadł Wam do gustu

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to ciasto jest na pewno bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń