Piernik na kefirze (bez jajek)
Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sodki
- 5 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki kefiru (około 330 g)
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 30 %
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.
Smacznego!
nigdy jeszcze nie robiłam piernika na kefirze, muszę spróbować, bo inne wypieki na kefirze bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa tez lubie ciasta na kefirze i na maslance..
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis prosty w robieniu A jaki pyszny rodzina zajadała się super dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBez jajek?
OdpowiedzUsuńNapewno zro ie , :-)
OdpowiedzUsuńMożna jogurt naturalny zamiast kefiru?
OdpowiedzUsuńSprobuje i zobacze czy warto taki upiec
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie,napewno spróbuję
OdpowiedzUsuńMożna jogurt naturalny zamiast kefiru 😊
OdpowiedzUsuńWitam dziś upiekłam wyszedł znakomicie ale polewy nie zdążyłam zrobić bo był zjedzony
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ,polecam.
OdpowiedzUsuńJa też,już kilka razy robiłam
UsuńSuper cieszę się, że się spodobał
UsuńMożna dodać orzechy i rodzynki?
OdpowiedzUsuńFajnie, że przepis przypadł Wam do gustu
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto jest na pewno bez jajek?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak bez jaj
OdpowiedzUsuń