-
1 kg mięso wieprzowe bez kości
-
1 cebula
-
1 marchew
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka zielona
-
4-5 ziemniaki
-
papryka słodka
-
sól i pieprz
-
3 listki laurowe
-
3-4 kulki ziela angielskiego
-
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
-
majeranek suszony lub tymianek
-
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
olej rzepakowy do smażenia
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką, pieprzem i solą. Odstawić na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju.
niedziela, 25 kwietnia 2021
Zupa gulaszowa
sobota, 17 kwietnia 2021
Ciasto "Jamajka"
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
- 2 galaretki cytrynowe
- 750ml wrzącej wody
- 500ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
- pół szklanki ciepłej wody
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 5-6 sztuk bananów
- sok z cytryny
- dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy
- czekolada mleczna
Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Następnie dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiać do ubitej masy i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciast przekroić na dwa blaty. Można również biszkopt upiec dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Wymieszać wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączyć dolny blat i posmarować 3-4 łyżkami dżemu. Banany przekroić na pół wzdłuż, posmarować sokiem z cytryny z obu stron i układać jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Ułożone banany zalać tężejącą galaretką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Dobrze chłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Na koniec dodać cukier. Tak przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę z bananami, zostawić trochę, aby posmarować wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączyć, od tej strony, od której jest przekrojony. Ułażyć go na masie i delikatnie docisnąć, aby wszystko się ładnie połączyło. Wierzch posmarować resztą masy i posypac startą czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Polecam
niedziela, 11 kwietnia 2021
Tort orzechowy z masą czekoladową, orzechową i migdałową
- 8 jajek
- 130 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych (można pomieszać)
- 2 łyżki mocnej wystudzonej kawy lub kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 opakowani cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
- 100 g płatków migdałów
- 100 g orzechów włoskich i laskowych
- 6 łyżek cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 ml mocnej kawy lub kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml czystej wódki
- 100 g płatków migdałów
- posypka czekoladowa
- 4 łyżki serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g orzechów rozdrobnionych w malakserze
- 100g płatków migdałowych rozdrobnionych w malakserze
oraz na bazową masę śmietanową:
- pozostały ser mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier z dodatkiem wanilii lub cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
Do szklanki wsypać żelatynę i zalać ją zimnym mlekiem, wymieszać i posostawić na około 10 minut do namoczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywno, dosypać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i całość miksować.
Szklankę z namoczoną żelatyną włożyć do kąpieli z gorącą wodą. Mieszać żelatynę łyżką, aż się zrobi płynna.
Przygotowaną żelatynę dodawać po łyżce do masy śmietanowej nie przerywając miksowania.
Z tak powstałej bazowej masy śmietanowej odłożyć 1/3 całości i dodać do niej zmiksowane orzechy i wymieszać.
Do pozostałych 2/3 masy dodać zmiksowane płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.
Przełożenie tortu:
Blat biszkoptu ułożyć na dnie i nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Następnie rozsmarować masą czekoladową, przykryć drugim krążkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Również nasączyć 1/3 ponczu i wyłożyć masę orzechową, a potem przykryć ostatnią częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem i wierzch tortu oraz jego boki posmarować masą migdałową i ładnie wygładzić nadają mu kształtu. Teraz pora na dekorację, ale pozostawiam każdemu do wyboru. Kto jak chce i umie bo u mnie z tym kiepsko.
sobota, 10 kwietnia 2021
Sałatka z tuńczykiem i serem feta
Składniki:
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 kostki fety
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego również pokroić w kostkę, a także fetę. Kukurydzę i fasolkę dobrze odsączyć na sitku. Wszystko wymieszać z majonezem i odsączonym tuńczykiem. Doprawić pieprzem, solić nie trzeba, ponieważ będzie słona od sera. Prawda, że prosto, szybko i przyjemnie?