Mój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka sody
- 2-3 łyżki kakao
- 125 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- garść rodzynek
- garść daktyli
- garść suszonych śliwek
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową (śmietankę zagotować, dodać czekoladę i rozpuścić).
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz