Składniki:
- 1 kg schabu
- 18 g soli peklowej
Marynata:
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone
- płaska łyżka suszonego tymianku
- płaska łyżka majeranku
- łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą)
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 8 łyżek oleju lub oliwy
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara i zamknąć. Włóżyć szynkowar do większego garnka i wlać wodę do jego wysokości. Postawić garnek na ogniu i kontrolować temp. wody, powinna wynosić 80-90 stopni C. Parzyć wędlinę około 1,5- 2 godziny, gotowy schab powinien mieć 72 stopni w środku (można sprawdzić po wyjęciu wbijając termometr, jeśli szynkowar nie jest w niego wyposażony). Szynkowar wyjąć z wody, po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąć schab z szynkowara.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz