Przepis na to ciasto miałam już od dawna, ale wypróbowanie go zawsze jakoś tak odkładałam na później. Znalazłam pomysł na to ciasto w takiej małej gazetce kupionej dawno temu na poczcie, chyba już nie ma jej w sprzedaży. W końcu się zebrałam i zrobiłam to delikatne, kakaowe przypominające w smaku ptasie mleczko ciasto. Delikatnie słodkie, na ciemnym biszkopcie przełożone warstwami galaretki.
Składniki: (forma 25x35)
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 litr śmietanki kremówki 30%
- 5-6 łyżki cukru pudru
- 5-6 łyżki kakao
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
Warstwa galaretkowa:
- 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
- 1 i 1/2 litra wrzącej wody
Dodatkowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Ciasto biszkoptowe:
Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25 minut. Po upieczeniu otworzyć piekarnik na 2-3 minuty, a następnie wyjąć z formy i odkleić brzegi ciasta od papieru do pieczenia, aby ciasto się nie kurczyło. Po wystudzeniu zdjąć resztę papieru z ciasta.
Przygotowanie galaretki:
Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Rozlać do dwóch takich samych naczyń np. słoików, na równą ilość. Trzeba pilnować, aby za bardzo nie stężała. Powinna mieć taką konsystencję, aby była lekko gęsta, ale mogła się wylać i rozprowadzić.
Przygotowanie kremu:
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dolewamy jak najmniejszą ilość wrzątku (około 1/4 szklanki) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli nie chce się rozpuścić lekko podgrzewamy stale mieszając do momentu rozpuszczenia, ale pamiętać, że nie należy zagotować.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie wsiewamy stopniowo kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać jedną część galaretki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Do jednej części kremu wlewamy połowę jeszcze ciepłej żelatyny delikatnie miksując. Wyłożyć na warstwę galaretki, wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Następnie wylać następną warstwę galaretki i schłodzić do czasu stężenia.
Do pozostałego kremu dolewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Jeśli żelatyna zastygła należy ją podgrzać. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężała.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz