niedziela, 5 lutego 2017

Kotlety z mięsa z rosołu

Jak pewnie większość osób zastanawiam się co zrobić z mięsem z rosołu, które nie zawsze zostanie zjedzone tego samego dnia. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z surówką z włoskiej kapusty lub po prostu zimne na kanapki z ogórkiem kiszonym.









Składniki:

  • mięso z rosołu około 400 g
  • warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka lub curry
  • majeranek lub koperek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka i przyprawy i dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy dosypać bułki tartej, aby były ściślejsze. 











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...