Składniki:
- mięso z rosołu około 400 g
- warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera)
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka lub curry
- majeranek lub koperek
- bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka i przyprawy i dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy dosypać bułki tartej, aby były ściślejsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz