Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni.
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
- 500 ml letniej wody
- 25 g drożdży
- 3 łyżki otrąb pszennych lub innych
- 2 łyżki pestek z dyni
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz