Składniki:
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1 łyżeczki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. Ciasto podzielić na mniejsze części np. 2 lub 3 i cienko rozwałkować (1 lub 2 mm) na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą noża lub rodełka wykroić paski 3-4 cm i przekroić w poprzek na długość jak nam odpowiada. Na środki paska przekroić kawałek i wywinąć jeden koniec. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz