Składniki: (blacha 20x25)
Biszkopt:
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 100 g masła
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
Masa maślano-śmietanowa:
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 300 g masła
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać partiami masło i nadal ucierać. Przesianą mąkę wymieszać z utartymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy i całość zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przelać ciasto i piec w temp. 170 stopni C, około 35 minut. Wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować i wylać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 160 stopni C. Dobrze wystudzić.
Masa maślano-śmietanowa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.
Polewa:
Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką, do momentu uzyskania płynnej konsystencji.
Przełożenie:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej i wyrównać. Następnie wyłożyć sernik i rozsmarować resztę masy śmietanowej, a na to drugi blat ciasta. Polać polewą i posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 12 godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz