Surówka chrupiąca, smaczna i bardzo prosta. Polecam jako dodatek do obiadu, ale również do grilla. Można dodać szczypiorek, koperek lub ziła, kto co lubi albo ma pod ręką.
Składniki:
- 1/2 główki średniej kapusty włoskiej
- 1 czerwona papryka
- kawałek pora (biała część)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie
Liście kapusty drobno poszatkować, ja użyłam do tego tarki o jednym ostrzu. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pestek, drobno pokroić. Przekroiłam paprykę na osiem i również użyłam ostrza na tarce, aby wyszły cienkie paseczki. Pora oczyścić i drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Dodałam również zioła prowansalskie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz