wtorek, 27 listopada 2018

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kiełbasą

Zapiekanka to fajny pomysł na obiad lub kolację, a jak zostanie to zawsze można ją podgrzać. Tym razem przygotowałam zapiekankę z ziemniakami, brokułem i kawałkami kiełbasy.








Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 1/2 kg kiełbasy cienkiej
  • brokuł 
  • 1 cebula
  • 2 pory (biała część)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 18% (może być 30%)
  • 250 g startego żółtego sera
  • łyżka oleju do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ewentualnie szczypta kminu rzymskiego


Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, wrzucić na osoloną wodę i gotować do czasu, aż zmiękną. Należy pamiętać, aby nie były zbyt miękkie. Wyjąć łyżką cedzawką i zostawić do ostygnięcia. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Brokuł podzielić na mniejsze części obgotować w lekko osolonej wodzie, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w półplasterki. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, pora i dusić do momentu, aż zrobią się szkliste. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić do miękkości. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć 1/3 ziemniaków. Następnie połowę brokuła, połowę kiełbasy, połowę pora z cebulą. Posypać 1/3 startego żółtego sera, a na to wyłożyć ponownie 1/3 ziemniaków, drugą połowę brokuła, kiełbasy i pora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować z jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut.








Życzę Smacznego!





Zapraszam do polubienia mojego bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...