Zapiekanka to fajny pomysł na obiad lub kolację, a jak zostanie to zawsze można ją podgrzać. Tym razem przygotowałam zapiekankę z ziemniakami, brokułem i kawałkami kiełbasy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- około 1/2 kg kiełbasy cienkiej
- brokuł
- 1 cebula
- 2 pory (biała część)
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 jajka
- 300 ml śmietany 18% (może być 30%)
- 250 g startego żółtego sera
- łyżka oleju do smażenia
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- ewentualnie szczypta kminu rzymskiego
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, wrzucić na osoloną wodę i gotować do czasu, aż zmiękną. Należy pamiętać, aby nie były zbyt miękkie. Wyjąć łyżką cedzawką i zostawić do ostygnięcia. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Brokuł podzielić na mniejsze części obgotować w lekko osolonej wodzie, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w półplasterki. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, pora i dusić do momentu, aż zrobią się szkliste. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić do miękkości. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć 1/3 ziemniaków. Następnie połowę brokuła, połowę kiełbasy, połowę pora z cebulą. Posypać 1/3 startego żółtego sera, a na to wyłożyć ponownie 1/3 ziemniaków, drugą połowę brokuła, kiełbasy i pora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować z jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz