Dzisiaj podaję przepis na leczo, które robię bardzo często jesienią na kolację lub późny obiad. Do tego z reguły chleb lub inne pieczywo.
Składniki:
- 2-3 czerwone papryki
- 2 małe lub 1/2 większej cukinii
- 4-5 cebul
- około 1/2 kg cienkiej kiełbasy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju
- oregano
- bazylia
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiedy kiełbasa ładnie się podsmaży dodać pokrojoną cebulę i razem podsmażyć do momentu, aż cebula lekko zmięknie. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. W tym czasie pokroić cukinię w kostkę, dodać do reszty składników i chwilkę podsmażyć, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu. Warzywa powinny puścić swoje soki, ale należy zamieszać co jakiś czas. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować i gotowe.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz