czwartek, 1 listopada 2018

Leczo z cukinią i kiełbasą

Dzisiaj podaję przepis na leczo, które robię bardzo często jesienią na kolację lub późny obiad. Do tego z reguły chleb lub inne pieczywo.







Składniki:
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2 małe lub 1/2 większej cukinii
  • 4-5 cebul
  • około 1/2 kg cienkiej kiełbasy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • oregano
  • bazylia
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz

Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiedy kiełbasa ładnie się podsmaży dodać pokrojoną cebulę i razem podsmażyć do momentu, aż cebula lekko zmięknie. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. W tym czasie pokroić cukinię w kostkę, dodać do reszty składników i chwilkę podsmażyć, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu. Warzywa powinny puścić swoje soki, ale należy zamieszać co jakiś czas. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować i gotowe. 






Życzę Smacznego!


Zapraszam do polubienia mojego bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...