sobota, 25 listopada 2017

Ciasto bananowe z cukinią

Miałam dwa bardzo dojrzałe banany i szklankę startej cukinii, a więc wyszło ciasto bananowo cukiniowe. Super wilgotne, mięciutkie i pachnące bananami.







Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta soli
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do bananów dodać startą na grubych oczkach cukinię, cukier, olej, jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać krótko szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz. w temp. 170 stopni Celcjusza. Najlepiej po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce.


Życzę Smacznego!


Miło mi będzie jeśli polubisz mojego bloga.

2 komentarze:

  1. Ciasto pyszne wilgotne smakowite dla całej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia ma być odciśniętą czy tak na świeżo starta?
    Czy ma być ubita w szklance?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...