poniedziałek, 27 listopada 2017

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Zupa w klimacie jesiennym, rozgrzewająca i sycąca, a ponad to łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo lubię wszystkie zupy warzywne i staram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni.






Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • kilka brukselek
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 litry bulionu
  • sól, pieprz
  • curry
  • papryka słodka
  • imbir do smaku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowany wcześniej bulion postawić na ogniu, aby się zagrzał. W tym czasie przygotować warzywa: brokuł podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać łyżkę koncentratu i troszkę cukru do smaku, chwilę razem podsmażać. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pomidory, przyprawić i chwilę gotować. Na koniec można posypać posiekanym koperkiem.







Życzę Smacznego!


Zbliżają się święta, a jeśli nie macie jeszcze przygotowanych prezentów polecam #myAmbition. 
Dla czytelników mojego bloga 10 % zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ. Pamiętajcie rabat obowiązuje tylko do 31.12.2017 roku. 

Przygotowując tą potrawę korzystałam z patelni Ambition, którą mam od dawna i jestem z niej bardzo zadowolona. 


.
Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...