środa, 6 kwietnia 2016

Schab z szynkowara

Pyszna domowa wędlina, która nie zrobi się śliska po dwóch dniach jak te kupione w sklepie. Schab jest miękki i kruchy idealny na kanapki, a do tego prosty w przygotowaniu. Przygotowałam wędlinę na święta, niestety dopiero teraz dzielę się z wami przepisem, ponieważ miałam problem z komputerem i mam teraz duże zaległości.







Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 18 g soli peklowej
Marynata:
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone
  • płaska łyżka suszonego tymianku
  • płaska łyżka majeranku
  • łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą)
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 łyżek oleju lub oliwy
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara i zamknąć. Włóżyć szynkowar do większego garnka i wlać wodę do jego wysokości. Postawić garnek na ogniu i kontrolować temp. wody, powinna wynosić 80-90 stopni C. Parzyć wędlinę około 1,5- 2 godziny, gotowy schab powinien mieć 72 stopni w środku (można sprawdzić po wyjęciu wbijając termometr, jeśli szynkowar nie jest w niego wyposażony). Szynkowar wyjąć z wody, po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąć schab z szynkowara.





 Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...