niedziela, 20 marca 2016

Ciasto orzechowo-kakaowe na białkach

Ciasto jest syte jak większość ciast z orzechami, ale wilgotne i miękkie. Można z powodzeniem zmrozić część ciasta i rozmrozić w razie niespodziewanych gości.








Składniki:
  • 8 białek (około 1 szklanka)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 3 łyżki maku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli


Roztopić masło i ostudzić. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta piana. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, migdały, kakao, sól i ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany.
Na samym końcu powoli dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...