Składniki:
- 8 białek (około 1 szklanka)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
- 5 dag zmielonych migdałów
- 3 łyżki maku (opcjonalnie)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Roztopić masło i ostudzić. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta piana. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, migdały, kakao, sól i ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany.
Na samym końcu powoli dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz