niedziela, 9 października 2016

Sałatka z ogórków i kapusty na zimę

Wiem wiem jest trochę za późno na taki wpis, ale w lato nie miałam czasu na siedzenie przy komputerze, ponieważ całe dnie spędzałam na dworze z moimi córeczkami, a także poświęcając czas na szykowanie różnych przetworów. Dzisiaj pierwszy z zaległych przepisów, a wkrótce następne...

Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki.




Składniki: (około 20 dużych słoików)

  • 5 kg ogórków 
  • 2 główki kapusty białej lub dwie małe
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6-7 marchewek
  • 2 łyżki soli
Zalewa:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i paprykę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i 2 łyżkami soli. Odstawić na około 2 godziny. W tym czasie składniki na zalewę zagotować i ostudzić, a następnie wlać do warzyw i dobrze wymieszać. Pozostawić na 30 minut, aby się przegryzło i nakładać do naszykowanych słoików. Pasteryzować około 15 minut. 

Uwaga: Moja rada przed nałożeniem do słoików proponuje spróbować czy jest wystarczająco słone, a jeśli mało słone to trochę dosolić i dopiero nałożyć do słoików. Zależy to od wielkości i twardości kapusty jaką dodaliśmy.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...