wtorek, 18 października 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto znalazłam na stronie, którą lubię i często na nią zaglądam. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i wilgotne, polecam tym, którzy lubią takie ciasta.





Składniki: (tortownica 24 cm)

  • 100 g masła
  • 500 g cukinii (około 2 małe sztuki)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki

Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Jajka i masło wyjąć z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać sól, posiekaną czekoladę i dobrze wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 5 minut). Następnie dodać olej i ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.







Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...