poniedziałek, 10 października 2016

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Zbierając kwiaty czarnego bzu pamiętajmy, żeby robić to jak najdalej od dróg, gdzie jest najwięcej spalin.




Składniki:

  • 30-40 baldachów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litr wody
Kwiaty zbierać najlepiej w słoneczny dzień, aby były suche i takie, aby były w początkowej fazie kwitnienia. Po ścięciu baldachów najlepiej je rozłożyć na jakiś czas, aby wyszły wszystkie ewentualne żyjątka. Trzeba pamiętać, aby przez cały czas obchodzić się delikatnie z kwiatami, ponieważ łatwo można zgubić drogocenny pył kwiatowy. Naszykować naczynie w którym będziemy przygotowywać syrop i bezpośrednio nad nim obcinać kwiaty, tak aby było jak najmniej zielonych gałązek. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzątkiem zalać naszykowane kwiaty i najlepiej przygnieść talerzykiem, żeby wszystkie były przykryte syropem. Przykryć o odstawić na 2-4 dni, codziennie zamieszać kwiaty z syropem. Następnie syrop przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzować, aby dłużej można było przechowywać. Po otwarciu syropu trzymać w lodówce. Syrop można dolewać do herbaty lub pić jako napój z wodą, cytryną i miętą.









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...