czwartek, 20 października 2016

Orzechowy jabłecznik z budyniem

Jabłka i orzechy, dwa jesienne składniki połączone w jednym cieście i wychodzą pyszności. Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz.






Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g schłodzonej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych)
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon wg uznania
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 
Warstwa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 stopni Celcjusza. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłkową i wyrównać. Z podanych składników ugotować budyń i gorący wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać i na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec około 35-40 minut w temp. 175 stopni Celcjusza.




Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji #Ambition " z dbałością".

10% rabatu na produkty Ambitiona na hasło Zdrowe -Gotowanie w sklepie Dajar.


Ambition z dbałością
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...