poniedziałek, 10 października 2016

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym

Sałatkę można podawać w różny sposób: układać warstwowo, na półmisku przeplatając kolejno składniki lub tak jak ja po prostu wymieszać wszystko. Metoda zależy od was i okazji na jaką jest szykowana sałatka.








Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
Sos:
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku


Zaczynam od zagotowania wody, osolić do smaku i dodać różyczki brokułu. Gotować około 5 minut, pilnować żeby nie rozgotował się za bardzo. Ugotowany brokuł wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia. Następnie na małym ogniu często mieszając i pilnując, aby się nie przypalił uprażyć słonecznik na złoto (najlepiej na patelni teflonowej lub ceramicznej). Kiedy się ładnie zrumieni zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować sos: jogurt naturalny, majonez, przyprawy i zmiażdżony czosnek dobrze ze sobą wymieszać i odstawić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Ostudzonego brokuła, słonecznik, kukurydzę, ser feta i przygotowany sos przemieszać ze sobą.









Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...