wtorek, 19 kwietnia 2016

Karkówka z szynkowara

Kolejna domowa wędlina bez sztucznych dodatków i konserwantów.







Skłądniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka żelatyny
Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z przyprawami, natrzeć dobrze mięso i odstawić do lodówki na 1-2 doby. Przełożyć całość do szynkowara, dobrze przycisnąć i zamknąć. Wstawić do garnka, zalać wodą i parzyć przez 2,5 godziny w temp. wody 80-90 stopni. Wyjąć z garnka i zostawić do wystygnięcia, najlepiej wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie można wyjąć z szynkowara i można kroić.






Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...