niedziela, 24 kwietnia 2016

Puszyste ciasto z bananami

Doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, która mamy w domu. Dojrzałe banany można również zamrozić i wykorzystać do ciasta innym razem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i wilgotne. Robiłam już kilka ciast z bananami, ale z tego jestem bardzo zadowolona.









Składniki: (forma keksowa ok. 24 cm)

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 150  cukru
  • 2 jaja
  • 3 banany (dojrzałe rozgniecione widelcem)


Miksować cukier z masłem do czasu uzyskania puszystej masy, dodać jajko i dobrze zmiksować, dodać kolejne jajko i zmiksować. Do powstałej masy powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione banany i wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone).










Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...