niedziela, 10 kwietnia 2016

Sałatka gyros

Jedna z moich ulubionych sałatek, którą często robię w domu i zawsze szybko znika z lodówki. Jest prosta w wykonaniu i nie należy do czasochłonnych. Polecam.





Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 1/2 kapusty pekińskiej
  • ogórki konserwowe około 3/4 słoika
  • ketchup
  • majonez
  • 1 łyżka oleju
Mięso oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na kawałki. Przyprawę do gyrosa dodać do mięsa i olej, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na jakiś czas (najlepiej na noc, wtedy mięso będzie najsmaczniejsze). Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić mięso i usmażyć na rumiano. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na dno salaterki, a następnie gorące mięso (cebula wtedy zaparuje i nie będzie twarda). Warstwę mięsa polać ketchupem, a potem warstwa z ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę. Kukurydzę dobrze odsączyć na sitku, dodać na warstwę ogórków i posmarować majonezem. Ostatnia warstwa jest z pokrojonej pekinki do wysokości salaterki.





Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...