Jedna z moich ulubionych sałatek, którą często robię w domu i zawsze szybko znika z lodówki. Jest prosta w wykonaniu i nie należy do czasochłonnych. Polecam.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- około 1/2 kapusty pekińskiej
- ogórki konserwowe około 3/4 słoika
- ketchup
- majonez
- 1 łyżka oleju
Mięso oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na kawałki. Przyprawę do gyrosa dodać do mięsa i olej, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na jakiś czas (najlepiej na noc, wtedy mięso będzie najsmaczniejsze). Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić mięso i usmażyć na rumiano. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na dno salaterki, a następnie gorące mięso (cebula wtedy zaparuje i nie będzie twarda). Warstwę mięsa polać ketchupem, a potem warstwa z ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę. Kukurydzę dobrze odsączyć na sitku, dodać na warstwę ogórków i posmarować majonezem. Ostatnia warstwa jest z pokrojonej pekinki do wysokości salaterki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz