czwartek, 7 kwietnia 2016

Bananowiec bez pieczenia

Ciasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast.








Składniki: (blacha 21x21)

  • 2 budynie bananowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
ponadto:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • ok. 45 sztuk herbatników
  • 3 banany
2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać na gotujące się mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić do lodówki. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.






Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...