czwartek, 26 listopada 2015

Piernik na kefirze (bez jajek)

Piernik na kefirze (bez jajek)



Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam.




Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sodki
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki kefiru (około 330 g)
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika

Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30 %
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.





Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...