Brazylianka
To ciasto pojawia się na wielu blogach i kusi swoim wyglądem. Postanowiłam je w końcu upiec, ponieważ miodowe ciasto i masa jabłkowa pasuje do jesiennych dni. Ciasto najlepiej jak poleży dwa trzy dni, wtedy jest moim zdaniem jeszcze lepsze.
Składniki na ciasto miodowe:
Blach 25x35
- 500 g mąki
- 2 jaja
- 100 g masła lub margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 300 g cukru pudru
- ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne)
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części upiec tak samo.
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 150 g masła
W 1/2 szklanki mleka dobrze rozmieszać budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową, aby nie zrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić.
Przełożenie:
Placek miodowy + masa budyniowa +placek miodowy+masa jabłkowa+placek miodowy +polewa
Smacznego !
To ciacho musi być przepyszne! Oczywiście zapisuję przepis:) Wypróbuję na święta:)
OdpowiedzUsuń