niedziela, 8 listopada 2015

Ciasto Brazylianka

 Brazylianka





To ciasto pojawia się na wielu blogach i kusi swoim wyglądem. Postanowiłam je w końcu upiec, ponieważ miodowe ciasto i masa jabłkowa pasuje do jesiennych dni. Ciasto najlepiej jak poleży dwa trzy dni, wtedy jest moim zdaniem jeszcze lepsze.





Składniki na ciasto miodowe:
Blach 25x35
  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części.  Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części upiec tak samo.



Składniki na masę budyniową: 

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 150 g masła

W 1/2 szklanki mleka dobrze rozmieszać  budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową, aby nie zrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń.


Składniki na masę jabłkową: 

  •  1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku  10-15 minut do miękkości.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić. 

Przełożenie: 

Placek  miodowy + masa budyniowa +placek miodowy+masa jabłkowa+placek miodowy +polewa







Smacznego !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...