Ciasto pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji. To przekładaniec, który pięknie wygląda na stale i świetnie smakuje. Doskonale nadaje się na wszelkie imprezy, gdyż swoimi barwami rozweseli stół, a ponadto doskonale zachowa swój wygląd. Wykonanie ciasta nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, ale serdecznie polecam spróbować.
Składniki na ciasto miodowe:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 70 g margaryny
- 1/2 łyżeczki sody
Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni C.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodą. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni C.
Składniki na masę jabłkową:
- 1kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka agrestowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku to odciskamy trochę. Przełożyć do garnka i prażyć na łyżce masła kilka minut. Dodać proszek galaretki i chwilkę smażyć.
Składniki na masę makową:
- 1 puszka gotowej masy makowej ok. 900g
- 2 galaretki cytrynowe
Galaretki zalać 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z masą makową. Uwaga masa szybko tężeje.
Składniki na masę z serkami:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki zalać 1/2 szklanki gorącej wody chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami. Uwaga masa szybko tężeje.
Dodatkowo:
- dowolne owoce na wierzch (ja nie dodałam, ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka)
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody
Ciasto miodowe+masa jabłkowa+masa makowa+biszkopt+masa z serków+owoce+galaretka
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz