środa, 30 grudnia 2015

Piernik z jabłkami na bogato


Mój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam.





Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • garść daktyli
  • garść suszonych śliwek
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać.  Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać.  Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu  polać polewą czekoladową (śmietankę zagotować, dodać czekoladę i rozpuścić).






https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4


Dobrze wypieczone święta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...