Składniki:
- 40 dag makaronu pełnoziarnistego
- kalafior około 50 dag
- cebula
- 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- mielony kminek
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz
Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać kalafior i cebulę. Gotować na średnim ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora z cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku, a także sól i pieprz. Makaron polać sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz