Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 grochu łuskanego połówki
- 3 cebule
- 3 listki laurowe
- olej około 3-4 łyżek
Groch zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Kapustę odcisnąć i jeśli jest mocno kwaśna wypłukać wodą na durszlaku. Jeśli kapusta jest nadal za kwaśna czynność powtórzyć. Po odciśnięciu pokroić, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, posolić dodać listki laurowe i gotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty. Groch odcedzić z wody i nalać świeżej, aby dobrze przykryła groch (około 2 cm nad powierzchnią grochu). Gotować do momentu, kiedy część grochu się rozpadnie. Trzeba pamiętać, aby często mieszać po zagotowaniu, ponieważ lubi się przypalać. Jeśli woda wyparuje a groch nadal będzie twardy należy dolać wody (z grochem różnie bywa jeden gotuje się 20 min inny nawet 1,5 godziny). Ugotowany groch połączyć z kapusta, dodać sporo pieprzu i posolić jeśli jest mało słone, wymieszać. Część kapusty można zamrozić.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz