środa, 30 grudnia 2015

Kapusta z grochem

Pamiętam jak moja mama zawsze gotowała kapustę z grochem na wigilię, a teraz ja ją gotuję. Przed świętami nie zdążyłam podzielić się z Wami przepisem, ale robię to teraz. Innego dnia niż wigilia też przecież można ją jeść. Polecam.






Składniki: 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 grochu łuskanego połówki
  • 3 cebule
  • 3 listki laurowe
  • olej około 3-4 łyżek

Groch zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Kapustę odcisnąć i jeśli jest mocno kwaśna wypłukać wodą na durszlaku. Jeśli kapusta jest nadal za kwaśna czynność powtórzyć. Po odciśnięciu pokroić, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, posolić dodać listki laurowe i gotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty. Groch odcedzić z wody i nalać świeżej, aby dobrze przykryła groch (około 2 cm nad powierzchnią grochu). Gotować do momentu, kiedy część grochu się rozpadnie. Trzeba pamiętać, aby często mieszać po zagotowaniu, ponieważ lubi się przypalać. Jeśli woda wyparuje a groch nadal będzie twardy należy dolać wody (z grochem różnie bywa jeden gotuje się 20 min inny nawet 1,5 godziny). Ugotowany groch połączyć z kapusta, dodać sporo pieprzu i posolić jeśli jest mało słone, wymieszać. Część kapusty można zamrozić.


Życzę Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...