Składniki:
Ciasto:
- Ciasto czekoladowe duża blacha Delecta
- 200 g margaryny
- 4 jajka
Krem:
- 4 pomarańcze
- 1 duży budyń waniliowy Delecta
- 200 g margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30 %
- kuleczki zbożowe Decorada Delecta
Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier kryształ wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gotującego się przecieru i dobrze wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Lekko przestudzony budyń pomarańczowy i żółtka dodawać do masy maślanej.Krem powinien być puszysty, ale będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać i polać ciasto. Następnie posypać kulkami zbożowymi.
Uwaga! Jeśli ktoś obawia się salmonelli, która może znajdować się w skorupce należy jajka włożyć do wrzątku na 10 sekund.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz