piątek, 18 grudnia 2015

Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym

Szybkie i proste ciasto czekoladowe przełożyłam kremem pomarańczowym, który urozmaicił jego smak. Ciasto wilgotne, mięciutkie z pachnącym pomarańczami lekko kwaskowym kremem idealne do kawy.




Składniki: 
Ciasto:

  • Ciasto czekoladowe duża blacha Delecta
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
Krem:
  • 4 pomarańcze
  • 1 duży budyń waniliowy Delecta
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30 %
  • kuleczki zbożowe Decorada Delecta 

Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier kryształ wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gotującego się przecieru i dobrze wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Lekko przestudzony budyń pomarańczowy i żółtka dodawać do masy maślanej.Krem powinien być puszysty, ale będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać i polać ciasto. Następnie posypać kulkami zbożowymi.

Uwaga! Jeśli ktoś obawia się salmonelli, która może znajdować się w skorupce należy jajka włożyć do wrzątku na 10 sekund.







Smacznego!



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...