wtorek, 29 grudnia 2015

Ryba po grecku

Ryba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza.







Składniki:

  • 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu)
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 średnie cebule
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • olej

Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na olej, na którym smażyła się ryba wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodać warzywa, posolić i  chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt gęsty dolać jeszcze trochę wody. Rybę przykryć sosem cebulowo warzywnym lub przekładać na przemian jeśli jest mniejsze naczynie. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.






Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...