Składniki:
- 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 średnie cebule
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- olej
Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na olej, na którym smażyła się ryba wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodać warzywa, posolić i chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt gęsty dolać jeszcze trochę wody. Rybę przykryć sosem cebulowo warzywnym lub przekładać na przemian jeśli jest mniejsze naczynie. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz