Postanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować.
Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków)
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić.
Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie.
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz