niedziela, 13 grudnia 2015

Pierniczki z jabłkami


Postanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować.
Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam.






Składniki:

  • 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków)
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić.

Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie.



Smacznego!
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4



Dobrze wypieczone święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...