Składniki: (ok. 12 sztuk)
- 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni)
- 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do smaku
- dowolne dodatki np. powidła
Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu ani kefiru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz