środa, 9 grudnia 2015

Placuszki z dynią

Placuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą.







Składniki: (ok. 12 sztuk)

  • 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni)
  • 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do smaku
  • dowolne dodatki np. powidła

Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu ani kefiru.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...