poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ciasto dyniowo-mandarynkowe

Pyszne wilgotne ciasto o pięknym pomarańczowym kolorze i mandarynkowym zapachu. Wilgotność zachowuje przez kilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie.





Składniki:

  • 250 g puree z dyni (ok. szklanki)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego

W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać do masy w trzech partiach delikatnie mieszając łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Do odłożonej na polewę masy dodać roztopioną czekoladę lub dżem pomarańczowy. Ostudzone ciasto polać polewą. 





Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...