poniedziałek, 7 grudnia 2015

Puree z dyni

Sezon na dynię jest krótki, ale można trochę przedłużyć ten czas robiąc puree z dyni. Udało mi się jeszcze kupić kilka dyni, więc uda mi się jeszcze zrobić kilka potraw z dynią.



Składniki:

  • dowolna ilość dyni wybranej odmiany

Dynię przekroić i wydrążyć pestki, pokroić na kilka kawałków. Ułożyć w piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza do miękkości dyni. Kiedy widelec lekko wejdzie w dynię tzn., że jest gotowa. Czasu pieczenia nie podaję, ponieważ zależy to od odmiany dyni (od 20 minut do 1 godziny). Ja najczęściej stosuję dynię hokkaido, która ma mięsisty miąższ o pięknym kolorze i zawiera mało wody. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, a następni zmiksować blenderem na jednolitą masę. Puree można przechowywać w lodówce około 5 dni. Puree również można rozdzielić na porcje i zamrozić, w ten sposób można przechowywać o wiele dłużej. Tak przygotowane puree można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków, placków i racuchów.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...