poniedziałek, 13 marca 2017

Murzynek z dżemem

Ciasto jest super wilgotne, miękkie z aromatem piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc poradzą sobie wszyscy z upieczeniem. Najlepszy jest dżem śliwkowy, ale można dodać każdy (ja nieraz nawet mieszam różne smaki).








Składniki: (blacha 21x21)

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 łyżek dżemu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao i dżem, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu przygotowanej mąki, mleka i oleju cały czas miksując. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.





Życzę Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...