Składniki: (około 1/2 słoika dużego)
- 2 jajka
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz biały lub czarny
Jajka sparzyć wrzątkiem. Przygotować słoik szerokości takiej, żeby zmieściła się końcówka blendera i najlepiej, aby dno słoika było też takiej szerokości jak końcówka blendera. Do słoika wbić jajka, dodać musztardę, sól, pieprz, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendować z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Zakręcić słoik i majonez gotowy. Można przechowywać około 14 dni w lodówce.
W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest to dobry tłuszcz do smażenia, pieczenia i sałatek. Ponadto zawiera dużo kwasów Omega-3, a także jest bogaty w witaminy E i K. Ze względu na to,że nie ma smaku ani zapachu nie wpływa na smak potraw jest idealny do wielu potraw jak np.
- robienia domowego majonezu
- do wypieku babek
- do marynat do mięsa
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń