czwartek, 23 marca 2017

Majonez domowy w 2 minuty na oleju rzepakowym

Domowy majonez bez zbędnych chemicznych składników szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zaletą domowego majonezu jest również to, że możemy przygotować go według własnego smaku. Przygotowałam podstawową wersję, którą można użyć do wielu potraw. Majonez jest gęsty i kremowy. Mój ma kolor lekko żółty, ale może wyjść znacznie jaśniejszy.







Składniki: (około 1/2 słoika dużego)

  • 2 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz biały lub czarny

Jajka sparzyć wrzątkiem. Przygotować słoik szerokości takiej, żeby zmieściła się końcówka blendera i najlepiej, aby dno słoika było też takiej szerokości jak końcówka blendera. Do słoika wbić jajka, dodać musztardę, sól, pieprz, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendować z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Zakręcić słoik i majonez gotowy. Można przechowywać około 14 dni w lodówce.






W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest to dobry tłuszcz do smażenia, pieczenia i sałatek. Ponadto zawiera dużo kwasów Omega-3, a także jest bogaty w witaminy E i K. Ze względu na to,że nie ma smaku ani zapachu nie wpływa na smak potraw jest idealny do wielu potraw jak np.

  • robienia domowego majonezu
  • do wypieku babek
  • do marynat do mięsa




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...