Składniki: (blacha 25x35)
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 25 dag masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- cukier do smaku
Masa truskawkowa:
- 1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
- 3 galaretki truskawkowe (ja użyłam owoce leśne)
Wykonanie:
Biszkopt:
Ubić pianę z białek na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 30 minut.
Masa budyniowa:
W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozrobiony budyń i zagotować. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po trochu ostudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Masa truskawkowa:
Truskawki lekko podgrzać i rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową. Wstawić do lodówki.
Życzę Smacznego!
idealne ciacho na upały ;)
OdpowiedzUsuń