wtorek, 21 marca 2017

Ciasto z truskawkami

Uwielbiam ciasta tego rodzaju na biszkopcie i z owocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji.






Składniki: (blacha 25x35)

Biszkopt:

  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do smaku
Masa truskawkowa:
  • 1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe (ja użyłam owoce leśne)


Wykonanie:

Biszkopt: 
Ubić pianę z białek na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 30 minut.

Masa budyniowa:
W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozrobiony budyń i zagotować. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po trochu ostudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.

Masa truskawkowa:
Truskawki lekko podgrzać i rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową. Wstawić do lodówki.












Życzę Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...