Składniki: (13 sztuk)
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 8 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego olej zeszklić cebulę, a po chwili dodać starte pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Do ziemniaków dodać dwie mąki, jajka, starty żółty ser i podsmażone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa będzie trochę klejąca. Nabierać porcje łyżką, uformować kulkę i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i trochę spłaszczyć, aby wyszły okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z warzywami, surówką lub po prostu np. z ketchupem.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz