poniedziałek, 6 marca 2017

Domowe kajzerki

Kajzerki nie są trudne w wykonaniu, więc czasem warto upiec samemu w domu. Ja czasem pokuszę się na jakieś domowe pieczywo, ponieważ nie ma żadnych ulepszaczy i uwielbiam jeszcze takie ciepłe chrupiące.











Składniki: (10 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g drożdży
  • 270 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 jajko

Przesianą mąkę połączyć z solą i cukrem. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z letnią wodą. Wymieszane drożdże zaraz wlać do przygotowanej mąki. Dodać jajko  i olej, zarobić ciasto. 
Wyrabiać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odklejać się od ręki. Przygotowane ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice i lekko odgazować, krótko zagniatając. Następnie podzielić na mniej więcej równe 10 części. Każdą część uformować w kulę podwijając brzegi pod spód. Bułeczki lekko oprószyć mąką  i ułożyć luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką  i odstawić, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temp. 210-220 stopni Celcujsza. Bułeczki gdy podrosną naciąć dosyć głęboko  w 5 miejscach, w kształcie wiatraczka. Użyłam do tego boku widelca, ale można specjalnym przyrządem. Piec około 15 minut na rumiano. Studzić na kratce. 









Życzę smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...