Truskawki już widać w sklepach i na targach niestety nie są to nasze polskie owoce i mimo, że wyglądają bardzo ładnie niestety smak mają taki sobie. Przynajmniej ja mam takie zdanie i mając ochotę na ciasto z truskawkami wykorzystałam mrożone owoce. A już niedługo będą nasze krajowe owoce, mniam. Tym sernikiem przypomniałam sobie truskawkowe smaki.
Składniki: (blacha 35x25)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka dobrej jakości)
- 500 ml śmietany 30 %
- 500 g truskawek (użyłam mrożone)
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 cytryna
Mus truskawkowy:
- 400-500 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- ewentualnie trochę cukru
Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać po łyżce cukru i dobrze zmiksować, następnie dodawać po jednym żółtku i olej miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, aby wymieszać (lub można zrobić to szpatułką silikonową). Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170-180 stopni C około 20-25 minut.
Galaretki do masy serowej rozpuścić w połowie gorącej wody, niż podano na opakowaniu i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz śmietaną 30% na kremową masę. Rozmrożone truskawki zmiksować i dodać do masy serowej. Cytrynę należy sparzyć. Startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok wymieszać z ostudzoną galaretką, a następnie połączyć z masą serową. Na upieczony ostudzony biszkopt wylać masę serową i wstawić do lodówki, aby zastygła.
W tym czasie przygotować mus truskawkowy. Rozmrożone truskawki należy zmiksować, ewentualnie dodać cukier, a następnie dobrze zagrzać, ale nie należy dopuścić do gotowania. Wsypać proszek galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzony lekko zastygający mus wylać na masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Galaretki do masy serowej rozpuścić w połowie gorącej wody, niż podano na opakowaniu i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz śmietaną 30% na kremową masę. Rozmrożone truskawki zmiksować i dodać do masy serowej. Cytrynę należy sparzyć. Startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok wymieszać z ostudzoną galaretką, a następnie połączyć z masą serową. Na upieczony ostudzony biszkopt wylać masę serową i wstawić do lodówki, aby zastygła.
W tym czasie przygotować mus truskawkowy. Rozmrożone truskawki należy zmiksować, ewentualnie dodać cukier, a następnie dobrze zagrzać, ale nie należy dopuścić do gotowania. Wsypać proszek galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzony lekko zastygający mus wylać na masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz