Sernik jest super wilgotny, delikatny i pyszny. Myślę, że jak ktoś go raz upiecze to na pewno do niego wróci następnym razem.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego ( z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 8 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 niepełna szklanka manny (użyłam błyskawicznej)
- 250 g masła
- szczypta soli
Masło należy rozpuścić. Do miski wbić 8 żółtek i 3 białka, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. W osobnym naczyniu zmiksować twaróg, a następnie dodać masę jajeczną i miksować na najniższych obrotach. Potem należy dodawać po trochu mannę i letnie masło i delikatnie miksować. Pozostałe 5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać za pomocą łopatki do masy serowej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę sernikową. Piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu zostawić piecyk zamknięty na około 30 minut, a następnie uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga.
kocham serniki:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę sernik,bardzo bym chciała aby nie opadł.Napiszę jak si e upiecze.
OdpowiedzUsuń