środa, 22 marca 2017

Chleb z płatkami owsianymi


Kolejny chleb własnego wypieku łatwy w przygotowaniu, który jest długo świeży i na pewno zdrowszy niż ze sklepu.








Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki wody
  • płatki owsiane do posypania chleba


W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże , dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do porządnego wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z siemieniem lnianym, solą i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Przy pomocy miksera z końcówką w kształcie haka wyrabiać ciasto kilka minut (ciasto będzie klejące). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 h. Po wyrośnięciu przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch chleba posmarować zimną wodą i posypać płatkami owsianymi. Ponownie odstawić, aby podrosło. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut.







Życzę smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...