Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki wody
- płatki owsiane do posypania chleba
W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże , dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do porządnego wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z siemieniem lnianym, solą i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Przy pomocy miksera z końcówką w kształcie haka wyrabiać ciasto kilka minut (ciasto będzie klejące). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 h. Po wyrośnięciu przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch chleba posmarować zimną wodą i posypać płatkami owsianymi. Ponownie odstawić, aby podrosło. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz